Wednesday 29 December 2010

Sup ayam

Bahan bahan:
Setengah ekor ayam
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh lada hitam
1 batang serai
1 inci halia
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit daun sup / saderi
Garam secukup rasa.

Cara membuatnya:
  1. Potong ayam kecil-kecil dan dibersihkan. 
  2. Jerang air panas di dalam periuk atau kuali dan biarkan ia menggelegak.
  3. Apabila air telah menggelegak, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk lumat.
  4. Masukkan serai yang telah dititik.
  5. Masukkan jintan manis, jintan putih dan lada hitam yang telah di mesen halus (atau nak senang beli jer kat kedai serbuk yang telah siap dikisar)
  6. Biarkan air itu menggelegak kembali barulah masukkan ayam dan biarkan hingga masak.
  7. Jika anda suka bolehlah masukkan kentang dan lobak merah serta lain-lain sayur yang anda suka.  Jika anda ingin mencampurkan sayur sawi, hendaklah dimasukkan ketika ayam telah empuk untuk menjaga khasiat sayur tersebut.
  8. Taburkan garam secukup rasa.
  9. Ketika menghidangkannya, taburkan daun sup yang telah dihiris-hiris.

No comments: