Saturday, 20 November 2010

Tokek



Apa itu tokek

Tokek adalah sejenis reptilia iaitu tergolong dalam keluarga cicak.  Nama ilmiahnya adalah Gekko gecko.  Dalam bahasa Jawa ia disebut teko atau tekek, dalam bahasa Sunda ia disebut tokek dan dalam bahasa Inggeris is disebut tucktoo atau tokay gecko.

Khasiat tokek

Mengikut penemuan yang masih dalam peringkat kajian, tokek mempunya zat aktif iaitu yang mempunyai sifat theurapatic.  Zat aktif itu dinamakan IUPAC Tri-heksipenafenikol iaitu zat yang mempunyai sifat penghalang pertumbuhan barah dan mampu melawan HIV dan H1N1.



Bahagian lidah dan darahnya mengandungi zat yang boleh melawan virus HIV manakala hempedunya mengandungi bahan anti barah.

19 comments:

kerangRebus said...

mahal beb nih!fuh....means da adela penawar H1N1 and HiV eK?

fauzibest5 said...

nice entri.tokek.hehehe..bley kenekan kengkawan ni..

Queen M said...

nope..i dont think it have any benefit..1st,xde sape pn sahkan ag yg die neh berkhasiat ke ape..then,HIV is a RNA disease.bkn DNA..so xde ape yg dpt rawat HIV.3rd,x plek ke asal spesis neh je yg konon2 dpt sembuhkan penyakit?padahal byk ag species yg laen?knape sp neh jgk d plih?if die ade something hebat,sure dkat Gecko yg laen pon ade gak kan?just my opinion ^^

Aretikz said...

Setuju dengan Queen M.. Setakat ni Kementerian Kesihatan sendiri belum mengesahkan kebenaran sal tokek.. yang dapat disahkan.. cicak ni mahal.. hehe..

Nurulbadiah Lai said...

kat kg saya ade gak cicak ni..dalam hutan..budak2 kg tengah giler mencari sekarang ni..hahhaa

Sephi Sephia said...

Kak Ct.

Nak makan daging cicak?
Tengok pun dah geli..hehe

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Daging cicak halal ker di makan?? Just bertanya malas nak search lagi

Cempakamelati said...

Tang boleh jadi penawar HIV dan kanser tu ...masih lagi dalam kajian...daging dia halal ke haram tu saya tak tau la....no komen...saya baru jer search kat internet pasal tokek ni, banyak lagi yg saya tak tau. Coma sekarang ni nilai tokek lebih mahal dari nilai emas...so terpulang la pada diri sendiri..nak buat tak tau pun boleh..nak pelihara pun boleh...tiada paksaan.

xkane said...

berharga binatang ni..250g bleh cecah 150k...susah juga nak jaga...

gnesop.com said...

dgr citer masing2 dok cari benda nih..
mmg mahal rupanya.. :)

MumMe said...

cempakamelati,kat US ni kan,glamer gak gekko ni...siap ada insurance company nama GEICO...cuma saya x pernah survey betul2 harga dia kat PetLand atau kedai2 pet sewaktu dengannya

S..U..D..@..I..S said...

Kalau untuk perubatan daging cicak ni boleh makan ke,...confius

Abu said...

buat tokek bakar hahaha... bungkung dengan roti kalau nampak rupa cicak mau muntah sebelum makan..ahaks

cimut munniey :) said...

ade gak dgr coktokek nie dpt rawat HIV tapi sejauh mane kesahihah dye taktaw lah...

mahal kot kalo jual cicak nieee....sumpah mahalll.

setiap pnykit ade pnwarnyakann..HIV ade pnwar mcm berleluasa lah pulak nanti z*na kann >.<

Mohd Wakiyuddin Rosnan said...

kat tempat sy blaja mmg tgh gile bnde ni.. siap nama team bola pon letak nama gecko team.. haha

sui nawi said...

penawar hiv.Ooo
mesti org nk jual juta2 sekilo kn?

Cempakamelati said...

Sui nawi...sekarang ni harga permintaan untuk yang 500 gram RM1 juta ke atas. Dapat jual seekor pun dah kaya.

genuine1224 said...

klau area2 utara ni mmg dah lama dah panas isu ni..smua duk kalut cari binatang ni..tp nk menjaganya leceh.klau xsilap xleh pegang direct ngan tangan, kena alas.klau x,nnt dia mati..bab kelebihan tu mmg blum diperakui tp dikatakan ada kelebihannya..kat sini org cina yg nak sangat binatang tu..dlu dah pernah msk paper skali pasal permintaan dia yg sgt tinggi..bukan smua hutan ada, dahtu nk tangkap pun susah..bunyi punya la kuat..belah2 utara ni panggil tok'kei..sebab yg dlm hutan tu klau dia berbunyi, bunyi tu ada ala2 tok'kei sket sebutan tu..gitulah dia dapat nama...

geekz36 said...

buat sup sdp nih