Wednesday, 3 November 2010

Tip-tip bagaimana cara untuk menarik ramai pengunjung ke laman blog anda

Ramai yang masih tercari-cari cara bagaimana untuk menarik lebih ramai pengunjung ke lawan web mereka, termasuk saya juga.  Ramai yang ada produk yang bagus-bagus, tapi bagaimana cara untuk memasarkannya selain dari dengan cara 'blog walking' dengan cara meninggalkan jejak di laman-laman web yang dilawati?


Setelah puas mencari, saya jumpa "Searh Engine- Search Engine" yang boleh digunakan untuk tujuan promosi.  Saya baru saja mencubanya, belum nampak hasil lagi.  Semoga tips-tips ini dapat membantu anda dalam memasarkan produk anda dan juga menarik pengunjung ke blog anda. 

Anda perlu menggunakan "search engine" seperti dibawah:



Search Engine 1
Buka laman web http://pingomatic.com/.  Di  kotak "Blog Name" masukkan nama blog anda.  Di kotak  "Blog Home Page" masukkan link laman web anda.  Di  "Common Services" klik "Check All"  untuk memilih dan mendapatkan semua servis.  Kemudian klik butang "Send Pings" button.  Blog anda akan dihantar ke search-search engine yang tersenarai di laman web tersebut.

Search Engine 2
Buka laman web http://autopinger.com.  Di kotak  "Url" masukkan alamat blog andaKemudian klik butang "Start Ping".
 
Search Engine 3
Buka laman web  http://www.pingmyblog.com .  Di kotak "Blog Name" masukkan nama blog anda.  Di kotak "Blog URL" masukkan alamat blog anda.  Kemudian klik "Check All" untuk mendapatkan semua servis yang tersenarai di sana. Kemudian klik  "I agree with Terms Of Service".  Kemudian klik butang  "Ping MY Blog".

 Search Engine 4
Buka laman web http://www.feedping.com.  Lakukan langkah-langkah seperti yang di atas.  Kemudian klik butang "PING ONLY ONCE".

Search Engine 5  : http://pingler.com

Search Engine 6  : http://autopinger.com

Search Engine 7 :   http://www.pingmyblog.com

Search Engine 8 http://www.feedping.com

Search Engine 9 :   http://blogsearch.google.com/ping

Search Engine 10http://pingler.com

Semua langkah-langkah adalah lebih kurang sama.  Di harap ini dapat membantu anda semua.

30 comments :

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Terimakasih atas info anda..amat2 saya hargai..

Shahrizah said...

Sama-sama.

nn said...

ping sangat membantu :)

Mata Hati said...

thanks... boleh cuba ni

Scarlett O'Hara said...

Tq for the info.Sy terus follow awk.Follow juga ye!

BeauTiFuLGirL said...

wah! best info nie...try test leww..tq~~ ;)

Ms. Hanna said...

thanks kak..
info berguna ni.
:)

Muhammad Burn said...

tq...

Sephi Sephia said...

Salam

Bagus.
Tips yang membantu. Boleh mencuba. =)

BLOG SENSASI said...

menarik dan tertarik boleh cuba ni

genuine1224 said...

moh kite ping sesama

S..U..D..@..I..S said...

mari kita ping mengeping timakasih kongsi maklumat

Anonymous said...

thanx for sharing..sgt2 mnghargai nya..:)

umi.... said...

thanks kerana berkongsi....

i am S!L4H.. said...

tme ksih cempakamelati...
tp x bhaye kn blog ke klo ping2 ni..
o_O

Encik Luncai said...

good sharing..

Cempakamelati said...

i am S!l4H...register kat search engine ni fungsinya adalah untuk memudahkan orang search maklumat dengan menggunakan kata kunci..tak bahaya...contoh: orang nak cari maklumat pasal baju.., search engine tu akan paparkan web-web yang ada maklumat pasal baju, iaitu web-web yang ada dalam peti simpanan search engine tersebut..lebih kurang camtu la fungsinya.

geekz36 said...

nice sharing

kiz said...

yeah..ping itu penting...

hafizquran said...

salam. trima kasih atas info :)

Aq Waeda,,, said...

thanks!!
info yg berguna,,
:)

ain said...

info yg bagus.thanx

Akram said...

thaks to this info..

yahaya said...

daftar juga dengan blog directory,nanti blog akan lebih banyak terindex pada search engine dan pengunjung juga akan datang dari search engine...

ida said...

Tq, mengenai info ini

nuargto said...

Terima kasih akak di atas perkongsian ilmu yang berguna ini..

Lepas ni boleh kita sama-sama praktikkan untuk menarik sebanyak mungkin trafik ke blog kita..

frogos said...

huhuhuh bagus jgk infor ni...ade care lain x kot2 anda sume boleh share...

Cempakamelati said...

frogos, buat masa ni ni sajayang saya tau. pada masa depan, andai kata saya ada infor terkini, saya akan post kan ke blog ni.

ika said...

info yg sgt bguna.... tq sis

hegelatan said...

just keep try....huhuhu