Bahan-bahan
- 2 tongkol jantung pisang
- 1 biji kepala, asingkan pati santan dan santan cair
- 1 inci kunyit hidup
- 10 tangkai cili padi
- 50 gram ikan bilis
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgb40zly1lOZHZwcXuzLOMSJemhojv0541BWJI4UmI1CtWcsLgZNDIcBHcH10svjWU2yxazB3zV7A-eZfPQ8Hk-0vL8AFWYE6qM6CRaiyCFTpjHAyz4KZY8zuULANQUp7GRH5fptwRJ0fGx/s200/masak_lemak_jantung_pisang.jpg)
- Jantung pisang direbus sehingga setengah masak dan dimayang halus
- Cili padi dan kunyit hidup ditumbuk lumat
- Selepas itu masukkannya ke dalam periuk bersama santan cair dan ikan bilis
- Setelah mendidih, masukkan jantung pisang, santan pekat dan garam.
- Bila kuahnya pekat bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment