Sunday, 16 January 2011

Khasiat Susu Kambing

Kebanyakan dari kita lebih menyukai susu lembu berbanding susu kambing.  Kebanyakan susu untuk bayi dan kanak-kanak juga diperbuat dari susu lembu.  Namun begitu, tahukah anda bahawa susu kambing mengandungi khasiat yang lebih tinggi dari susu lembu?  Ia juga boleh diminum oleh semua golongan umur iaitu bayi baru dilahirkan, kanak-kanak dan juga orang dewasa. Keistimewaan susu kambing
  1. Susu yang ke dua terbaik selepas susu ibu kerana khasiat susu kambing hampir menyamai susu ibu.  Ia mengandungi khasiat yang lengkap untuk bayi anda iaitu ia mengandungi protein lemak, bahan mineral seperti kalsium, potasium, vitamin seperti vitamin A, B1, B2, B5 dan bahan imunisasi untuk tubuh manusia.
  2. Lebih mudah dihadam - ianya lebih mudah dihadam berbanding susu lembu.  Susu kambing hanya memerlukan masa 20 minit untuk dihadam berbanding susu lembu yang memerlukan masa dua jam untuk dihadam.
  3. Dapat mengatasi alergi terhadap susu lembu - ada kanak-kanak tidak boleh meminum susu lembu kerana alah dengan laktosa yang terdapat dalam susu lembu tersebut.  Kebanyakan para ibu bapa menukar kepada susu formula yang berasaskan kacang soya.  Sebenarnya mereka juga boleh menggunakan susu formula berasaskan susu kambing kerana ia ternyata lebih berkhasiat berbanding susu berasaskan kacang soya.    
  4. Baik untuk pesakit asma - kanak-kanak dan orang dewasa yang menghidap asma adalah digalakkan untuk meminum susu kambing kerana ia mampu menguatkan sistem imunisasi paru-paru.
  5. Dapat mengubati demam kuning - Susu kambing mengandungi antibodi yang boleh digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit.  Ia juga sesuai untuk diberikan kepada bayi yang mengalami demam kuning  kerana ia ternyata berkesan untuk mengubatinya dan ia juga turut diperakui oleh pakar kesihatan.
  6. Kandungan protein dan kalsium yang terkandung dalam susu kambing adalah 2.1 kali ganda dari susu lembu dan kandungan vitaminnya pula adalah 3.8 kaliganda melebihi susu lembu.

6 comments:

zimy said...

susu kmbing memang sunnah nabi jgk n bagus tuk kesihatan

Nafisa81 said...

budak kecik demam kuning minum susu kambing cepat turun kuningnya

Cik SHiNJU said...

Erm..mgkin susu lembu lebih popular sbb terlebih dahulu dikomersialkan.. Produk susu lembu pun banyak berbanding susu kambing...

Mata Hati said...

saya tak pernah minum susu kambing sbb baunya. tapi kalau mandian susu kambing setiap hari saya guna utk melembapkan kulit ;)

toyolkiut said...

feberet TK ni..
tp mahal 3-4 kali ganda dr harga susu lembu.. tu yg jarang2 minum tu..
sdap..

sabree hussin said...

susu kambing keluar HR marketing tu sedap