Bahan-bahan:
- 3 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- 2 batang serai
- 20 gram udang kering
- 2 cm lengkuas
- 2 cm kunyit
- 3 kuntum bunga kantan
- 1 sudu makan cili kisar
- 5 helai daun limau purut
- Beberapa helai daun kesum
- 2 mangkuk santan
- beberapa biji tauhu cok
- garam secukup rasa
- mi kuning / bee hoon secukupnya (celur)
Bahan hiasan:
- Daun bawang yang dihiris
- kacang panjang celur yang dipotong-potong
- hirisan ayam / udang rebus
- bawang goreng
- tauge celur
Cara membuatnya:
- Kisar bawang merah, bawang putih, serai, udang kering, lengkuas dan kunyit.
- Tumis bahan kisar tersebut hingga wangi dan kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan daun limau purut, daun kesum dan bunga kantan yang telah dipotoang-potong.
- Masukkan santan dan sedikit air dan biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan tauhu cok dan dibiarkan sebentar sebelum memasukkan garam secukup rasa,
- Tuangkan keatas me kuning atau bee hoon yang telah di letakkan bahan-bahan hiasan.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment