Bahan-bahan:
- Laksa secukupnya (rebus)
- 3 kuntum bunga kantan
- 100 gram daun kesum
- 3 keping asam gelugur
- 1 sudu besar asam jawa
- 50 gram bawang merah (dikisar)
- 5 gram cili padi
- 5 gram cili kisar
- 3 ekor ikan kembung
- 1 tin ikan sardin
- 1 tin otak udang
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan hiasan:
- Timun (di mayang)
- Nenas (di hiris)
- bawang besar (dikisar)
- Daun pudina
- Cili merah (dikisar)
- Otak udang
- Rebus ikan kembung dan buang tulangnya. Kemudian kisar isi ikan tersebut bersama ikan sardin sehingga hancur.
- Tumis bawang merah dan cili kisar sehingga wangi.
- Masukkan 2 liter air dan biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan daun kesum, bunga kantan dan ikan yang telah dikisar tadi.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment