Wednesday, 16 February 2011

Asam laksa


Bahan-bahan:
  • Laksa secukupnya (rebus)
  • 3 kuntum bunga kantan
  • 100 gram daun kesum
  • 3 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar asam jawa
  • 50 gram bawang merah (dikisar)
  • 5 gram cili padi
  • 5 gram cili kisar
  • 3 ekor ikan kembung
  • 1 tin ikan sardin
  • 1 tin otak udang
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan hiasan:
  • Timun (di mayang)
  • Nenas (di hiris)
  • bawang besar (dikisar)
  • Daun pudina
  • Cili merah (dikisar)
  • Otak udang
Cara membuatnya:
  1. Rebus ikan kembung dan buang tulangnya.  Kemudian kisar isi ikan tersebut bersama ikan sardin sehingga hancur.
  2. Tumis bawang merah dan cili kisar sehingga wangi.
  3. Masukkan 2 liter air dan biarkan sehingga mendidih.
  4. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan ikan yang telah dikisar tadi.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Sedia untuk dihidang.

No comments: