Thursday, 3 February 2011

Ibu bersalin - penjagaan diri waktu berpantang

Puerperium atau masa berpantang adalah peringkat di antara kelahiran anak sehingga enam minggu selepas kelahiran.  Ia adalah masa pemulihan dimana dalam tempoh ini badan akan beransur-ansur pulih kepada keadaan tubuh sebelum mengandung.

Penjagaan diri yang baik semasa berpantang adalah sama pentingnya dengan penjagaan diri semasa mengandung.  Keadaan ibu semasa berpantang juga dipengaruhi oleh keadaan dan penjagaan diri si ibu semasa mengandung.



Kesihatan ibu yang baik semasa berpantang akan menjamin pemulihan segera si ibu dan dapat menjaga kestabilan emosi si ibu.  Emosi ibu yang baik akan memudahkan si ibu menjaga dan menyusukan anak seterusnya akan merapatkan hubungan ibu dan anak.

Dalam tempoh ini juga si ibu perlu mendapat rehat yang cukup.  Si ibu perlu berbaring dan tidur semasa bayi tidur untuk menggantikan waktu berjaga anda semasa anda perlu menyusukan bayi diwaktu siang dan malam.  Bantuan suami dan keluarga adalah amat diperlukan ketika ini untuk melakukan kerja rumah dan menjaga anak.

Kepada si ibu yang sedang berpantang, jagalah diri anda sebaik-baiknya dalam tempoh ini kerana ialah yang akan menentukan kesihatan anda untuk masa yang akan datang sehingga ke hari tua.



11 comments:

Farhan Zulhusmi said...

menarik jugak nie....
ada ke tips-tips...
nak gak taw...walaupn sy lelaki...one day ini penting sgt...kan...

Cempakamelati said...

Farhan - ya memang penting sebab akan ada isteri dan anak juga suatu hari nanti. Kerjasama dan sikap memahami pihak suami amat penting pada masa-masa ini.

kiz said...

btol bagai di kata...jaga isteri elok elok..

eT said...

eT ngah pening pilih set lepas bersalin nih.ngeeee.

nelly said...

thanks sudi kongsi .
hehehe .
tunggu lepas nelly ada anak .
hahaha
(gatal nak kawen betul)

BUNGA said...

waktu berpantang paling best bg saya sebab masa tu hasben yg memguruskan segala-galanya.. hehe

genuine1224 said...

mak saya marah klau xmo berpantang btul2..hehe..utk masa depan

Dewi said...

tq bg info ni.. ada jg kawan saya yg xnk berpantang sbb xpercaya, no scientific proof etc etc..baru seminggu bersalin dh kluar jln2..takpela hak masing2 as long as sihat..
tapi.. saya mmg suka pantang.. dpt rest secukupnya, bdn sihat barula blh jg ank baru ada energy.

Maisuzeana Jusoh said...

Salam...nice blog and nice to share with u my business...let"s join my blog too..:)

mom's love said...

nice blog..byk info & tips menarik

Shahrizah Ismail Nasaruddin said...

Terima kasih kepada semua yang memberi komen. Rajin-rajin datang lagi ya!!