Bahan-bahan
Nota : Jika bukan bahagian batang pinang digunakan, daging tersebut hendaklah direbus dahulu hingga empuk.
- 600 gram daging lembu (batang pinang)
- 6 tangkai cili kering
- 1 sudu jintan manis
- 1 sudu jintan putih
- 2 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 cm halia
- 3 ulas bawang merah
- 1 tangkai daun kari
- 2 sudu asam jawa (ambil airnya)
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 batang serai (diketuk)
- Tumbuk jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga cengkih, halia dan cili kering.
- Daging di bersihkan, dipotong-potong, kemudian digaulkan dengan bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
- Panaskan minyak dan tumiskan serai dan daun kari.
- Setelah naik bau, masukkan daging tadi.
- Selepas itu masukkan air asam jawa, kicap pekat, bawang dan garam.
- Apabila telah pekat kuahnya, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Nota : Jika bukan bahagian batang pinang digunakan, daging tersebut hendaklah direbus dahulu hingga empuk.
No comments:
Post a Comment