Menurut hasil kajian yang dilakukan oleh pakar pemakanan dari Universiti North Carolina, Amerika Syarikat, budu mengandungi pelbagai khasiat dan vitamin iaitu:
- Ia mengandungi genestein dan phytoestrogen yang terbukti mampu mencegah kanser, melambatkan proses penuaan dan mencegah kanser payu dara.
- Ia mengandungi genestein iaitu antioksidan yang berfungsi untuk mengeluarkan sisa toksid dan boleh meningkatkan sistem immune badan. Oleh itu ia dapat menghindarkan penyakit berbahaya seperti kanser, diabetes, koroner jantung dan aterosklerosis.
- Ia mengandungi isoflavon dan trihidrosi isoflavon iaitu antioksidan yang mampu melawan molekul radikal bebas iaitu atom penyebab kepada ketumbuhan, kanser, penuaan dan kematian sel. Tidak keterlaluan juga jika kita mengatakan bahawa dengan mengamalkan makan budu dapat membantu untuk kita awet muda.
- Ia mengandungi protein yang mudah dicerna dan diserap oleh badan.
- Ia mengandungi bahan kimia yang boleh merangsang sel-sel otakdan memperkukuhkan jalinan antara neuron-neuron. Dengan kata lain, memakan budu boleh meningkatkan IQ. Bahan kimia ini terhasil semasa proses pemeraman.
- Ia mampu membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa iaitu penyebab utama gejala flatulensi serta kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa.
- Ia mengandunig pelbagai vitamin seperti vitamin B kompleks, A, D, E dan K.
- Ia mengandungi vitamin B12 iaitu vitamin yang sangat penting untuk untuk membantu pembentukan sel darah merah. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan anemia perisiosa (pucat), sakit perut serta penurunan berat badan.
19 comments:
sedapnyerr budu
0h budu..
ko mmg lazat!
penah makan tapi masin sgt
walau sy org jhr. sy suka budu.. beljar dari kawan.. hehee...
ermmm..ye ke..tak pernah makan budu..lepas ni kena test ni...!!
eh, kakak saya baru sahaja balik daripada terengganu!
bungkusan budunya sama seperti dalam gambar ini.. hehe
walaupun agak masin, tetapi masih sedap untuk d makan..
hehhe..
selamat tahun baru!
semoga harapan 2010 awak telah terlaksana dan impian 2011 awak termakbul!
wow..suka budu hihi
Weh...lapo tgk budu tuh..
huhuh...tp xleh makan..alergy..sob..
Happy New Year!! :)
sy sokong 100%
KALO NK MKN BUDU, LTK LA PERAHAN LIMAU NIPIS, CILI POTONG DAN BAWANG HIRIS SKIT. TOMATO PUN KALO NK LG SDP BOLE LTK JGK.*BAGI MEREKA YG RSE BUDU TU MASIN.
bgus2..
feberet tu..
fuh..
sedap...
budu...mantappp.
:D
budu, boleh buat kuah tu. hahaha, :P
wah.... makin ramaila yg makan budu lps bace entry ni hehehe... pssst...
iris ni name je org melaka...x reti makan cincalok tp reti makan budu :)
ololol..saya minat nge budu nih..bercelup oghe klate royak..
nak mohon share bole??
tenkiu deh..
bangga makan budu.. ngehngeh.. kena lak ngan tempoyak n ikan bakar.. terangkat
sarah najwan--boleh, takde masalah
jenama yg paling sedap....
pasti menjilat jari...hehehe
sedap budu ni.. mmber blajar kt UK terkejut jmpe budu kt pasaraya kt saner. org lua pgl sos bilis (anchovy sauce). serius mat saleh pn mkn bnde ni.
Post a Comment