Sunday, 1 May 2011

Nasi Minyak


Bahan-bahan:
  • 1/4 cawan minyak sapi
  • 2 labu bawang putih (dicincang)
  • 4 labu bawang besar (dihiris)
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 5 cm kayu manis
  • 6 biji buah pelaga
  • 2 cawan beras (basuh dan ditoskan)
  • 2 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan kismis
Cara membuatnya:
  1. Bawang besar dan bawang putih digoreng dengan minyak sapi.
  2. Masukkan semua rempah dan goreng selama 5 minit.
  3. Masukkan beras, air, susu cair dan biarkan sampai kering.
  4. Masukkan kismis, kacau rata dan tanak hingga masak.
  5. Bila hendak dihidang, taburkan bawang goreng di atasnya.

No comments: