Wednesday, 4 May 2011

Kentang halang enapan kolesterol


Kentang yang sering dicampur kedalam masakan seperti gulai masak lemak, kari, sup dan sebagainya mempunyai banyak khasiat.  Antara khasiatnya adalah potassium, vitamin C, kobohidrat kompleks, vitamin B1, B2 dan B3, protein dan zat besi. 

Jumlah lemaknya juga adalah sangat rendah isitu hanya 25 peratus.  Amalan memakan kentang mampu menghalang enapan kolesterol di dalam lapisan salur darah.  Kentang juga sesuai buat individu yang mengalami kekurangan gula dalam darah. 

Kajian mendapati jus kentang mentah boleh mengurangkan artritis dan radang otot.  Manakala luka kecil dan salah urat dapat dilegakan dengan menempelkan hirisan kentang selama 15 minit pada bahagian tersebut.

2 comments:

Misz-ella said...

thnks for sharing this cempaka.

sud@is said...

suka sangat kentang nih.....tq cempakamelati