Monday, 30 May 2011

Rawatan dan fungsi berpantang selepas bersalin - Berurut dan mandian dedaun

0Berurut

Berurut adalah salah satu rawatan lepas bersaling yang amat penting.  Ia bertujuan untuk melancarkan pengeluaran darah nifas dan kekotoran, memulihkan kesegaran badan, melancarkan peredaran darah , membuang angin, membetulkan urat serta memperkemaskan bahagian perut. 

Berurut ini sebaik-baiknya dilakukan selepas seminggu bersalin selama tiga hari berturut-turut.  Ia hendaklah dilakukan setiap pagi sebelum mandi atau selepas bertungku.  Pastikan ianya dilakukan oleh bidan atau tukang urut berpengalaman. 

Mandian dari dedaun dan  herba


Semasa dalam pantang, elakkan mandi terlalu kerap. Setelah selesai bertungku dan berurut, sebaiknya mandi menggunakan air rebusan dedaun dan herba.  Antara daun yang boleh digunakan di dalam ramuan mandian tersebut adalah daun kunyit terus, daun legundi, daun secerek, daun pandan, daun lengkuas, daun serai wangi, daun pisang kelat, daun capa, daun inai, daun mengkudu dan rempah halba.

Mandian dari daun-daun tersebut dapat mengeluarkan angin dalam badan, mengendurkan otot yang tegang semasa proses bersalin, menghaluskan kulit dan juga dapat membantu untuk awet muda.

Bersambung di artikel seterusnya.

4 comments:

genuine1224 said...

best bila mandi ngan daun2 herba tu, pastu berurut pulak..segar badan rasa

genuine1224 said...

best bila mandi ngan daun2 herba tu, pastu berurut pulak..segar badan rasa

Nafisa81 said...

pantang kat pahang abah akan sediakan semua daun2 tu..tapi kalau kat umah mertua kat johor ni...diorang tak biasa mandi air daun2 tu..

Anonymous said...

Lagi best kalau ada yang tolong sediakan...