Resepi ini adalah untuk hidangan 2 orang.
Bahan-bahan:
200 gram mi kuning
1 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil sos ikan (sos nampla)
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar tepung jagung (campur dengan sedikir air)
80 gram isi ayam
60 gram sotong
50 gram udang
1 cawan stok ayam
40 gram kailan
60 gram lobak merah
50 gram kubis bunga
Garam secukup rasa
Lada hitam secukup rasa
Cara menyediakannya:
Bahan-bahan:
200 gram mi kuning
1 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil sos ikan (sos nampla)
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar tepung jagung (campur dengan sedikir air)
80 gram isi ayam
60 gram sotong
50 gram udang
1 cawan stok ayam
40 gram kailan
60 gram lobak merah
50 gram kubis bunga
Garam secukup rasa
Lada hitam secukup rasa
Cara menyediakannya:
- Mula-mula panaskan kuali dan masukkan mi kuning dan tuangkan kicap. Angkat dan asingkan ke dalam pinggan.
- Untuk kuahnya pula, tumis bawang putih, apabila telah sedikit wangi, masukkan isi ayam, sotong dan udang. Biarkan sebentar.
- Kemudian masukkan sos tiram dan stok ayam.
- Selepas itu masukkan sayur-sayuran dan tepung jagung yang dicampurkan dengan sedikit air.
- Akhir sekali masukkan sos ikan serta garam dan lada hitam.
- Ambil kuah yang telah siap ini dan masukkan ke dalam pinggan yang berisi mi tadi. Sekarang ia sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment