Thursday, 23 December 2010

Acar buah


Acar buah tahan lama dan memang sedap sebagai pembuka selera.  Di bawah ini saya sediakan resepi yang mudah dan mampu dibuat oleh semua.

Buah-buahan yang disenaraikan dibawah adalah sebagai panduan sahaja.  Bolehlah ditambah dan dikurangkan ikut kesukaan anda.


Bahan-bahan:
100 gm buah ceri
100 gm buah pala
100 gm buah prun
100 gm jeruk limau
100 gm buah cermai
100 gm isi buah kana
250 gm buah pala halus
15 tangkai cili padi
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
3 cm halia (dihiris)
3 sudu besar serbuk cili
1/2 cawan cuka
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula pasir
1 sudu besar rempah kari ikan
1/2 cawan air
1/2 cawan minyak

Cara menyediakannya:
  1. Panaskan minyak dan tumis rempah kari ikan dan cili padi.
  2. masukkan serbuk cili, cuka, air, garam, gula, bawang merah, bawang putih, halia dan buah-buahan.
  3. Kacau dan tunggu hingga aromanya naik barulah tutup api. 
Acar buah ini tahan jika disimpan dengan baik.

No comments: