Bahan-bahan :
300 gram mi kuning - dibersihkan dan di tos
200 gram udang
100 gram tauge
2 tangkai sawi (dipotong)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
1 keping tauhu (dihiris)
1 biji bawang besar (di tumbuk)
5 ulas bawang putih (di tumbuk)
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
1 biji tomato dibelah 4
Cara membuatnya:
300 gram mi kuning - dibersihkan dan di tos
200 gram udang
100 gram tauge
2 tangkai sawi (dipotong)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
1 keping tauhu (dihiris)
1 biji bawang besar (di tumbuk)
5 ulas bawang putih (di tumbuk)
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
1 biji tomato dibelah 4
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga garing.
- masukkan cili kisar, tauhu goreng dan udang. Masak selama 2 minit.
- Kemudian masukkan mi, sawi, tauge, daun bawang, kicap pekat, tomato dan kicap cair. Gaulkan supaya bercampur rata. Goreng selama 5 minit.
- Sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment