Tempe sekarang ini bukan sahaja menjadi kegemaran orang Jawa, tetapi ia telah menjadi makanan kegemaran semua rakyat Malaysia tak kira bangsa dan agama. Tempe telah diketahui umum memang kaya dengan pelbagai khasiat. Sepotong tempe mengandungi banyak zat seperti karbohidrat, protein, lemak, serat, vitamin B12, enzim serta komponen antibakteria yang bermanfaat bagi kesihatan tubuh manusia.
Tempe juga dipercayai dapat mencegah penyakit anemia iaitu kekurangan sel darah merah. Ini adalah kerana tempe mengandungi zat besi yang sangat diperlukan dalam pembentukan sel darah merah. Di samping itu tempe juga dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol dalam darah. Pengambilan sumber kacang soya sebanyak 25 gram sehari dari pelbagai sumber termasuk tempe dapat membantu mengurangkan kolesterol darah.
Tempe juga dipercayai dapat mencegah penyakit anemia iaitu kekurangan sel darah merah. Ini adalah kerana tempe mengandungi zat besi yang sangat diperlukan dalam pembentukan sel darah merah. Di samping itu tempe juga dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol dalam darah. Pengambilan sumber kacang soya sebanyak 25 gram sehari dari pelbagai sumber termasuk tempe dapat membantu mengurangkan kolesterol darah.
7 comments:
uiiii fevret cikmoon tu... suka sangat mkn tempe...
tempe.. my favorit tooo... :)
tp tak leh banyak2 sangat.. bisa kena asam urat nanti..
Wah murah meriah ya...banyak sekali kandungan manfaat dari tempe :>
suka makan tempe cicah dgn sambal kicap..sedap!
mula2 dulu x suka
skrg sgt suka dan byk khasiat juga
yeaay .. pasni ari2 nak makan tempe. hihi ..
tempe memg sedap! lagi lau goraeng nipis2..pastu cecah ngn kicap cili pai! peh..memg terbaik la..
Post a Comment