Sunday 27 March 2011

Manggis ubati penyakit

Hitam-hitam si tampuk manggis, sungguh pun hitam dipandang manis.  Ini adalah salah satu pantun Melayu yang sering ditujukan kepada si dia yang berkulit hitam manis.  Adakah anda tau bahawa disamping ia enak di makan, ia juga mengandungi banyak khasiat.

Manggis atau nama saintifiknya Garcinia mangostana amat berkhasiat untuk memulihkan sistem imunisasi badan serta mengubati pelbagai jenis penyakit.  Para saintis mengesahkan bahawa bahan aktif  Xanthone yang terkandung dalam manggis berupaya untuk mengubati pelbagai penyakit.  Antaranya adalah alergi, resdung, lelah. darah tinggi, kencing manis, kekurangan darah, ulser, keletihan, gastrik, bengkak usus, melecur, luka-luka biasa pada mulut dan jangkitan kulat.

Selain dari itu, buah manggis juga berkuasa untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit kulit seperti ekzema, psoriasis, gatal-gatal dan lain-lain.  Secara tradisi, kulit buah manggis yang telah dilumatkan digunakan sebagai ubat untuk merawat penyakit malaria, tibi, cirit-birit dan disentri.

Di Thailand, buah manggis yang telah dijemur dan dikeringkan akan dicampurkan ke dalam bahan kosmetik seperti syampu dan sabun untuk menghaluskan kulit.  Manakala rakyat negara China menggunakan kulit pokok manggis sebagai sumber pewarna hitam.

2 comments:

Trx said...

wahh my feveret fruit..xtw plak bley jd sabun..abis unggu ar badan kalo guna..

toyolkiut said...

oh..
TK x brapa gemar buah ni..
klau ada mkn la jg sebijik..