Bahan-bahan ( 4-6 orang )
1 ekor ayam (dipotong 12, lebih elok sekiranya ayam tua@ayam kampung)Bahan-bahan A (untuk dikisar)
2 labu bawang besar
10 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
20 tangkai cili padi (kalau nak lagi pedas tambahkan lagi cili padi)
Bahan tumis
Halia (dihiris nipis)
Air secukupnya
2 batang serai
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara-cara
- Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit.
- Panaskan minyak dan gorengkan halia yang dihiris nipis sehingga garing.
- Kemudian masukkan bahan-bahan A yang telah dikisar. Tumis sehingga naik minyak.
- Setelah naik minyak, masukkan ayam. Biarkan sebentar lebih kurang 2-3 minit.
- Masukkan air, serai yang telah diketuk dan garam secukup rasa. Tutup kuali. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan ayam hancur. Tu sebab lebih elok guna ayam tua @ ayam kampung.
- Biarkan sehingga kuah pekat . Kemudian bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment