Resepi ini tercetus bila saya sudah bosan dengan masakan ayam masak
tomyam yang biasa. Oleh itu saya melakukan sedikit ubah suai terhadap
resepi tersebut:
Bahan:
Ayam - anggaran sepiring hidangan
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
4 tangkai cili kering - di potong-potong
1 sudu pes tomyam
1 sudu sos tiram
Lada sulah sesedap rasa
Minyak masak secukupnya
Garam secukupnya
Cara membuatnya:
1. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili kering sehingga naik bau.
2. Masukkan pes tomyam dan sos tiram - kacau hingga rata.
3. Masukkan sedikit air, kacau dan biarkan sebentar hingga ayam masak.
4. Bila ayam sudah masak dan air tinggal sedikit, masukkan lada sulah dan kacau. Biarkan sebentar dan bolehla dingakat dan dihidangkan.
Jika suka, boleh juga campurkan sayur-sayur kegemaran kedalam masakan tersebut.
Bahan:
Ayam - anggaran sepiring hidangan
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
4 tangkai cili kering - di potong-potong
1 sudu pes tomyam
1 sudu sos tiram
Lada sulah sesedap rasa
Minyak masak secukupnya
Garam secukupnya
Cara membuatnya:
1. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili kering sehingga naik bau.
2. Masukkan pes tomyam dan sos tiram - kacau hingga rata.
3. Masukkan sedikit air, kacau dan biarkan sebentar hingga ayam masak.
4. Bila ayam sudah masak dan air tinggal sedikit, masukkan lada sulah dan kacau. Biarkan sebentar dan bolehla dingakat dan dihidangkan.
Jika suka, boleh juga campurkan sayur-sayur kegemaran kedalam masakan tersebut.
No comments:
Post a Comment