Bahan:
• 2 mangkuk nasi
• 2 biji telor
• 1/2 labu bawang besar - dihiris
• 2 ulas bawang putih-dihiris
• 1 1/2 sudu besar pes tomyam
• Sedikit kobis dan sawi-dipotong2
• 5 biji cili padi - diketuk
• 1- 2 helai daun limau purut - hiris halus
• 1 batang serai-dihiris halus
• 1 sudu besar sos ikan-ni optional
• sedikit hirisan lengkuas
• 10 ekor udang
• Minyak masak secukupnya
• Garam secukup rasa
• 2 biji telor
• 1/2 labu bawang besar - dihiris
• 2 ulas bawang putih-dihiris
• 1 1/2 sudu besar pes tomyam
• Sedikit kobis dan sawi-dipotong2
• 5 biji cili padi - diketuk
• 1- 2 helai daun limau purut - hiris halus
• 1 batang serai-dihiris halus
• 1 sudu besar sos ikan-ni optional
• sedikit hirisan lengkuas
• 10 ekor udang
• Minyak masak secukupnya
• Garam secukup rasa
Cara Memasak:
• Panaskan minyak di dalam kuali Pecahkan telor dan goreng seperti telor hancur hingga masak.
• Masukkan bawang, serai, lengkuas dan cili padi . Goreng hingga wangi.
• Masukkan udang , pes tomyam dan sos ikan. Kacau hingga udang masak.
• Masukkan sayuran, daun limau purut dan kacau rata.
• Masukkan nasi dan kacau balik hingga rata dan masukan garam secukup rasa.
• Kacau hingga nasi berasap dan naik bau harum. Tutup api dan boleh lah dihidangkan dengan taburan bawang goreng.
• Masukkan bawang, serai, lengkuas dan cili padi . Goreng hingga wangi.
• Masukkan udang , pes tomyam dan sos ikan. Kacau hingga udang masak.
• Masukkan sayuran, daun limau purut dan kacau rata.
• Masukkan nasi dan kacau balik hingga rata dan masukan garam secukup rasa.
• Kacau hingga nasi berasap dan naik bau harum. Tutup api dan boleh lah dihidangkan dengan taburan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment