Tuesday, 3 September 2013

Bendi - khasiat dan kelebihannya

Tahukah anda bahawa, bendi yang sering dicampurkan ke dalam masakan asam pedas dan kari itu mengandungi banyak khasiat. Di antara khasiatnya adalah seperti:
  1. Ia kaya dengan kandungan kalsium, protein, serat, garam galian serta vitamin B.
  2. Menerusi kajian, bendi baik untuk perkembangan otak, menambah daya ingatan dan kecergasan minda.
  3. Air rebusan biji, akar dan bunga bendi boleh dijadikan minuman untuk wanita mengandung bagi memudahkan proses melahirkan anak.
  4. Bendi juga boleh digunakan untuk merawat kudis dan bisul dengan menyapukan bendi yang telah dilumatkan kebahagian tersebut.
  5. Air rebusan bendi yang dicampur dengan gula pula boleh merawat batuk serta sakit kerongkong.
Oleh itu, bagi yang sering memasak menggunakan sayuran ini, teruslah amalkannya.  Bagi yang tak suka makan sayur pula, belajarlah memakan sayur dengan memulakannya dengan bendi hari ini.

Sumber:  Harian Metro 29 Julai 2013.

No comments: