Friday 8 February 2013

Khasiat pokok pasak bumi kepada pesakit kencing manis (diabetes)

Pokok pasak bumi banyak terdapat di muka bumi.  Ia begitu mudah untuk hidup dan apabila sudah matang, akan menghasilkan biji benih yang banyak.

Ramai mungkin tidak mengenali pokok pasak bumi ini.  Kemungkinan pokok ini banyak ada di sekitar halaman rumah anda.

Adakah anda tahu bahawa daun pokok ini mampu menurunkan kadar kandungan gula dlaam badan kepada pesakit kencing manis?

Kelebihan daun pokok pasak bumi ini diceritakan oleh jiran saya iaitu Makcik Mah yang dia sendiri adalah pesakit kencing manis.  Beliau telah beberapa bulan mengamalkan meminum air pasak bumi ini setelah diberitahu khasiatkan oleh kawan beliau.  Sebelum mengamalkan minuman ini, tahap kencing manis beliau adalah 9.  Kini yang terbaru (setakat 8 Febuari 2013), tahap kencing manis beliau telah menurun kepada 6.

Cara mengamalkan minuman herba ini, seperti yang disarankan dan diamalkan oleh beliau ialah, mula2 ambil sehelai daun pokok ini dan rendamkannya kedalam air panas.  Tunggu air tersebut sehingga menjadi suam-suam kuku barulah diminum.  Amalkanlah seminggu dua kali.  Insyaallah, tahap kencing manis anda akan beransur-ansur berkurang.

Untuk anda yang bukan pengidap penyakit kencing manis, sebaik-baiknya jangan mengamalkan amalan ini kerana ia akan mengurangkan tahap gula di badan anda sehingga boleh menyebabkan badan menjadi lemah.


1 comment:

Unknown said...

hi.sila ke blog sy utk keterangan lanjut mengenai penyakit kencing manis ye.
http://drnurulyusof.blogspot.com
terimakasih